vrijdag 23 maart 2012

Snuffelen bij Selexyz, kopen bij Bol.com


"Baanbrekende innovaties missen kan dodelijk zijn"

Baanbrekende innovaties herkennen is vitaal voor het overleven van je onderneming. Daarom is het onontbeerlijk om sectoroverstijgend, creatief en zonder rem naar de toekomst(-strategie) te kijken met scenarioplanning als hulpmiddel. Dit geeft geen garantie voor succes, maar maakt je wel bewust van de mogelijke zaken die er kunnen gaan gebeuren.

“Selexyz vraagt surseance van betaling aan.” Deze en woorden van gelijke strekking vinden we vandaag terug in de media.

Iedere leesliefhebber kent Selexyz wel. Mooie locaties, zoals hier in Maastricht in de Dominikanerkerk, een grote voorraad, diversiteit aan boeken en een comfortabele omgeving (lekkere koffie ook trouwens).

Wat doen echter veel, blijkbaar teveel, mensen? Ze struinen de rekken af, kijken, voelen, lezen en dan? Dan gaat men naar huis om vanaf de bank hun zojuist uitgezochte boek te bestellen via Bol.com als “ouderwets” boek of als e-book. Ik beken, ik ben ook schuldig.
Is dat erg voor Selexyz? Niet als de hierboven beschreven groep thuis zou inloggen op de webwinkel van Selexyz en niet die van een concurrent. Selexyz had de kans hiervoor, in 2002 kon men Bol.com voor €200.000,- kopen (zie Elsevier). Dit deed Selexyz echter niet. Toen men zich deze misser realiseerde en in een webwinkel ging investeren was de achterstand op Bol.com al niet meer te achterhalen.

1 opmerking:

  1. Ik heb vorige week nog een eigenaar van een Mexx winkel geinterviewd. Die maakt het vaak mee dat hij dames een uur lang helpt met 'aankleden', waarna de dames vervolgens de kleding terug in de rekken hangen en (bij navraag door de eigenaar) vertellen dat ze de kleding op de website gaan bestellen.
    Dat is natuurlijk vreemd. De eigenaar vertelde me dat hij dan doorvraagt en dat in 9 van de tien keer de klanten vertellen dat ze via de webwinkel met een acceptgiro kunnen betalen. Die ze dan pas betalen op de uiterste datum. Een soort van credit card dus.

    Welke les kunnen we hieruit trekken?

    BeantwoordenVerwijderen