woensdag 21 maart 2012

Het einde van de manager?

Menno Lanting, schrijver van het boek 'Iedereen CEO' geeft in een recent interview aan hoe de rol van de manager verandert.
We kennen natuurlijk de crisis van de middle manager toen 30 jaar geleden de trend werd ingezet om organisaties plat te slaan. Minder lagen en minder managers. Die crisis duurt nog steeds voort omdat de managementlaag verzuimt heeft om haar rol als coach van de medewerker goed in te vullen. Daar waar HRM-afdelingen nog steeds falen en teveel managers benoemen die vanuit de inhoud zijn doorgegroeid en dagelijks vervallen in operationele aansturing op inhoud, daar zal ook de nieuwe trend de huidige manager verder het moeras in drukken. Dat is mijn mening en observatie in veel organisaties. Lanting verwoord in het interview hoe het moeras van de manager uit zal zien.


Een samenvatting:
Volgens Lanting zie je nu al dat er in organisaties twee culturen naast elkaar bestaan. De formele van structuur en hiƫrarchie en de informele structuur van netwerken en kennis uitwisselen. Medewerkers zijn daar opportunistisch in en gebruiken de structuur die hen het beste uitkomt.
Organisaties moeten zich daarom meer organiseren rondom kennis en knooppunten. En omdat de technologie de uitwisseling van kennis makkelijker maakt, zul je minder management nodig hebben. In de nieuwe organisatie formeren kennismedewerkers als het ware zelf hun team.
De rol van de manager zal zich daarom meer moeten richten op het ontwikkelen van een missie en visie, en daarvan afgeleid het duiden van noodzakelijke kennis en de netwerken die daar bij nodig zijn. Succesvolle professionals moeten van hun manager daarom de instrumenten krijgen om zelf initiatief te kunnen nemen, en verantwoording af te leggen.
Met andere woorden 'We moeten de structuren die hoorden bij de fabrieken van de 20e eeuw afbreken'

bron: InGovernment, maart 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten