dinsdag 4 augustus 2015

Een been in je nek leggen

Vroeguh .... (vroeger) kon je nog een been in je nek leggen. Je was lenig, eigenwijs, viel op je knie, was te laat voor het avondeten en vergat je tas met gymkleding. Een mooie tijd, proefondervindelijk leerde je en fladderde je door het leven. Totdat je ging werken. Strakke schema's, excel sheets, formulieren, risico-management en vooral geen fouten maken. Of juist niet. Want je kunt ook zaken loslaten, ontdekken, fouten corrigeren, wendbaar blijven en vernieuwend bezig zijn. En dat is het moment waarop de term Agile om de hoek komt kijken. Een term die vooral bekend is in de wereld van software ontwikkeling maar ook doordruppelt naar de organisatorische kant van een organisatie, naar de business-kant. Kortom, tijd om eens de Agile bril op te zetten. Daarom ga ik komende tijd mijn ervaring van de software-ontwikkelingswereld combineren met mn ervaringen als service-designer, business consultant en change-agent.

Able to move quickly and easily: “The antelope is very agile.”

Vandaag zoom ik kort in op het begrip 'easily'. Een vraag: ben je in staat , ook al ben je ouder dan, laten we zeggen, 10 jaar, om een been in je nek te leggen?
Grote kans, ook ik, dat dat niet lukt. Er zit iets in de weg (bv. een buikje), of je hebt t al zolang niet meer gedaan dat de spieren en pezen ietwat stram en stijf zijn.

Aktie 1: verwijder balast of begin iets te doen. En is er een manier om dat te ontdekken, aan te pakken en de boel in beweging te krijgen; Starfisch!
Je hebt een verbeterinitiatief ondernomen. De verbetering is afgerond. En je vraagt je af of de aanpak, het verbeterplan om daar te komen, wel handig was. Je wilt samen met het team ontdekken hoe je het de volgende keer beter of anders kunt doen.
Doe dan het volgende: spijker een grote poster met de 5 vlakken op de wand, plak geeltjes, praat, discussieer, streef niet naar 100% waarheid, maar leer en ontdek en probeer de nieuwe inzichten toe te passen in de volgende verbeter- of verandercyclus.
Iets verwijderen 'Less of' of iets gaan doen 'Start doing'? De eerste stap, een onderdeel, van de Agile-change-aanpak van Strategiewerkt.nl
En wordt weer lenig en wendbaar. Agile, de kunst van het loslaten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten