vrijdag 6 april 2012

Over draaideurinnovatie, hotels, kraakpanden en de kracht van combineren

Antikraak is passé, verdien aan je leegstaande pand

Ogen en oren open, een vleug creativiteit, "mix and match" en klaar is je innovatieve businessmodel. Dat is waar het tegenwoordig om gaat. Probeer niet de nieuwe Apple, Google of Facebook te worden. Dan is de kans groot dat je tot niets komt. Denk kleiner, denk makkelijker. Dat is onder andere wat we met voorbeelden proberen aan te geven op deze blog en waar we in onze workshops en bij klanten graag op terugkomen.

Hoe een week opletten en rondkijken tot een nieuw businessmodel kan leiden. Ik neem u mee langs de componenten die ik uiteindelijk ga combineren.

1. Een aantal weken geleden kwam ik in contact met een bevlogen directeur van Boon Edam. Afgelopen week sprak ik hem weer op een lezing die ik bezocht. Boon Edam zegt u? Inderdaad een naam die je niet iedere dag hoort, maar van wiens producten iedereen weleens gebruik heeft gemaakt. Dit bedrijf van Nederlandse bodem is namelijk een wereldspeler op het gebied van alles wat met deuren, draaideuren, poortjes, etc. te maken heeft. Innovatief bovendien, wat te denken van een draaideur die zelf de energie opwekt om de verlichting erboven te laten branden.

2. Een item in het nieuws over krakers en kraakpanden in Amsterdam centrum.

3. Tijdens onze pauze wandelen mijn collega's en ik regelmatig door Maastricht. Collega en mede-blogger Ruud zag een bedrijfspand dat de aandacht trok, liep naar binnen en "scoorde" een visitekaartje van 1 van de medewerkers. Toen ik hun website bezocht kwam ik terecht bij het concept "hotels in leegstaande bedrijfspanden" door een hotelkamermodule (bed, badkamer, etc.) te plaatsen. Dit concept hebben ze ook voor woonhuizen.

4. Stedentrips worden steeds populairder. Mensen doen aan kortere vakanties, vaak dichter bij huis.

5. Economisch gaat het nog steeds niet van een leien dakje. Het mag dus allemaal wat minder kosten.

De componenten zijn gegeven, nu gaan we mixen, matchen, knippen en plakken.

Eerst gaan we hotelmodules (3) in kraakpanden (2) plaatsen. De kleinschalige hotels staan dus in hartje Amsterdam, ideaal voor een stedentripje dichtbij huis (4). We installeren een systeem waarbij je met je "e-ticket" kunt inchecken en de deur vervolgens voor je opengaat (1). Je kamersleutel haal je uit een kluisje dat ook met je "e-ticket" open gaat. Je laat hem hier ook weer achter bij het uitchecken. Er is geen receptiepersoneel nodig (hoe vaak heb je die immers echt nodig?) en ook geen ontbijtfaciliteit (voor €22,50 per persoon per nacht krijg je zeer zeker ook een lekker broodje vlakbij je hotel), de kostenbesparingen op personeel en inkoop zie je in je kamerprijs terug (5). 

Sluit vervolgens samen met je mede-hoteleigenaren (bezitters van panden) een scherp contract met een schoonmaakbedrijf en technische dienst voor alle kamers door de stad af en jij (en je gasten) zijn ook nog eens verzekerd van schone, comfortabele kamers waar alles werkt zoals het moet.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten