maandag 2 april 2012

Inspiratie om out-of-the-box te denken

Radicaal voorbeeld van tegentrends, met een vette knipoog

Een buzzword dat toch al een aantal jaren stand weet te houden is "out-of-the-box" denken. In onze excercities ten aanzien van strategievorming, scenarioplanning en bij workshops gebruiken we deze term ook. Voor veel mensen blijkt het lastig om los te komen van hun denkbeelden en om daadwerkelijk "vrij" te denken. Een stukje inspiratie kan daarbij nooit kwaad. Bij onze workshops gebruiken we daarvoor voorbeelden, video, knipsels, etc. Onderstaand boek wilde ik jullie echter niet onthouden.
Afgelopen week hoorde ik op 3FM bij Gerard Ekdom over "Een ander boek", subtitel "Niet dit boek". Buiten het feit dat dit natuurlijk aardige taferelen in de boekwinkel op kan leveren ("kan ik u helpen?" - "Ja, ik zoek een Ander boek"), als je daar tenminste nog koopt, is een prima voorbeeld van het in het extreme trekken van hedendaagse verschijnselen. Je kunt het ook gebruiken om in dezelfde soort out-of-the-box, (bijna) absurdistische mindset te komen en dit toe te passen op je eigen bedrijf, omgeving, etc. Het verschaft je vast wel nieuwe inzichten.

Men pakt in het boek vooral de hedendaagse trend van "lijstjes" aan. Of het nu gaat om kamerplanten, auto's, badschuim of beste muziek om in de trein te luisteren, er is een lijstje van tegenwoordig. Ook de behoefte aan tests/reviews van alles wat je maar bedenken kunt komt aan de orde.
Een aantal voorbeelden uit het boek: 
- Een uitputtende lijst van weinig voorkomende problemen
- Een consumententest van tijdmachines
- Hoe sla ik een Stradivarius kapot?
- De zeven voordelen van dood zijn
- en Morsecode voor eskimo’s


Geen opmerkingen:

Een reactie posten