woensdag 4 april 2012

Check de feiten - Twitter revolutie in Tunesië is onzin

"Wist je dat de stijging van de temperatuur op aarde wordt veroorzaakt door een fout in de meetinstrumenten, en dat alleen maar omdat de stand van de maan is veranderd?"

Ik poneer hier zomaar een stelling, uit de duim gezogen, maar met een beetje geluk staat het morgen op de voorpagina van alle kranten en zijn de rapen gaar. En zo gaat het heel vaak. Niet voor niks roepen wij altijd tijdens onze workshops over strategievorming dat vermeende feiten altijd moeten worden gecontroleerd.

Een treffend voorbeeld las ik in de Elsevier van 24 maart jl. Michiel Dijkstra interviewt Thomas Poell. Universitair docent Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de UVA. Samen met zijn collega Kaouthar Darmoni hebben ze twitterberichten geanalyseerd. Wat bleek? De protesten werden veelal op de oude manier georganiseerd, bijvoorbeeld via vakbonden. Berichten over de revolutie werden grotendeels verstuurd door Tunesiers die niet in hun geboorteland wonen. In Tunesië zelf waren naar schatting maar zo'n duizend twittergebruikers.

Dus? Neem mediaberichten niet klakkeloos over. Wees kritisch!.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten