dinsdag 24 april 2012

Stel je eigen regering samen!

Nieuwe verkiezingen komen eraan. We mogen weer naar de stembus.

Ik ga deze blog over strategie, innovatie, creativiteit en toekomst niet gebruiken voor het tentoon spreiden van mijn politieke voorkeur of zaken van gelijke strekking. Wat ik wel zou willen is dat politieke partijen hun business model eens goed tegen het licht zouden houden. Wij zouden ze daar graag bij helpen uiteraard, want ieder business model is geschikt om te bekijken, eventueel te herzien en periodiek te herijken.

Zou het niet veel duidelijker zijn als partijen aangeven waar ze precies voor gaan en niet met zaken komen als: "wij positioneren ons nét links van het midden", "we zien ons als liberaal-conservatief", etcetera. Politieke partijen doen al jaren niks anders, waar ik het idee heb dat de tijdsgeest iets anders vraagt.

We zijn tegenwoordig meesters geworden in het, weliswaar vaak deels geregisseerd, zelf samenstellen van zaken om aan onze behoeften te voldoen.
Auto's stellen we tig keer online samen om uiteindelijk tot de configuratie te komen die het beste bij ons past. Overhemden kun je op dezelfde modulaire wijze opbouwen. Ook vakanties stel je zelf samen en zo zijn er nog legio voorbeelden van een modulaire opbouw van een product. Al deze zaken hebben met elkaar gemeen dat je ook op beperkingen gewezen wordt en zo vloeiend door het proces gaat. Voorbeeldje: als je bij BMW kiest voor de meest milieuvriendelijke uitvoering van de 3-serie dan kun je niet meer kiezen voor lichtmetalen velgen in een grotere maat dan 16 inch. Duidelijk, ook omdat er een uitleg volgt en de selectiemogelijkheid "uitgegrijsd" is.

Als we bovenstaand verhaal dan nu eens plotten op de verkiezingen? Waarom vasthouden aan de partijgedachten terwijl we al jaren zien dat het bereiken van een meerderheidscoalitie lastiger is dan ooit. Als we nou eens, zoals we eigenlijk ook al doen met het invullen van bijvoorbeeld de Stemwijzer, aan gaan geven welke visie en bijbehorende maatregelen we graag zien voor een deelgebied. De deelgebieden geven we heldere namen die later overeenkomen met de verschillende ministeries. Een bijkomend voordeel is dat partijen overal over na moeten denken en op alle vlakken een visie moeten ontwikkelen. Vaagheden en "geduik" zal meteen in het oog springen en door de kiezer worden afgestraft.

Wel nemen we wat automatische flows op zodat je, als je bij financiën voor, bijvoorbeeld, een begrotingsevenwicht kiest, je niet tegelijkertijd kunt kiezen voor flinke investeringen op andere vlakken. Uiteraard met de nodige omzichtigheid en zorgvuldigheid.

Uiteindelijk krijg je als resultaat dat iedere post bemand gaat worden door de partij die daarop het meeste draagvlak heeft en dat er dus niet per definitie een linkse, rechtse, sociale, minder sociale, rode, blauwe, paarse of groene regering is.

We zullen er wel goed voor moeten zorgen dat het voor de kiezer begrijpbaar blijft en dat de drempel om te gaan kiezen niet te hoog gaat worden. Hier liggen weer kansen voor innovatieve en creatieve ideeën om het kiesproces goed te kunnen doorlopen.

Ook bij bovenstaand voorbeeld zie je dat het gebruik van bestaande zaken (zelf samenstellen) in een andere sector (politiek, kiezen) tot baanbrekende innovaties kunnen leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten