donderdag 3 januari 2013

Eindelijk, nog meer winkels op de fles. Goed voor Heerlen

Goed nieuws voor de toekomst van Nederland. Steeds meer winkeliers gooien de handdoek in de ring. Door webwinkels, en de crisis. Binnensteden kennen steeds meer leegstand en de aanblik van sommige winkelstraten is triest. Goed nieuws dus!

Goed nieuws? Ja, goed nieuws. Als strategieconsultant kijk ik nog wel eens in mijn glazen bol. En lees scenario-publicaties van het centraal cultureel planburo. Deze club van visionairs stelt in haar studie The Netherlands of 2040 op basis van een aantal scenario's dat de toekomst staat of valt met slimme mensen en sterke steden.

In de samenvatting van deze studie stellen de auteurs "de economische activiteit zal zich concentreren in de steden. Steden trekken hoogopgeleide mensen aan die voordeel hebben van face-to-face contacten. Bovendien zijn steden de belangrijkste knooppunten in de economie en nemen zij in zekere zin de rol van landen over als motor van de economie"

En wat willen hoogopgeleide mensen? Niet een winkelstraat zoals zovele anderen, met dezelfde winkels, prullaria en een Kruidvat, Blokker en Hema. Ze zoeken naar inspiratie, afwisseling en ontmoetingsplaatsen. Winkelstraten zijn funest en tasten de kracht van steden aan.
Daarom is het te prijzen, als voorbeeld, dat een stad als Heerlen kiest om het Maankwartier (zie foto) te bouwen, leegstand accepteert, en daarmee een nieuwe voorwaarde schept om de winkelstraten om te kunnen toveren tot een ontmoetingsruimte.
Ik stel voor om ook de Schinkelstraat nog even plat te gooien en het Loon weg te laten zakken om zo een groene zone te stad binnen te brengen. Waar je zo naar natuurgebied ten Eschen loopt, het kasteel ter Worm bezoekt en, oei?
En, oei, wat .....? Het pretpark dat verzuimd is te bouwen? Ja, ooit gepland, begin jaren 80. Dan was het wel een hele mooie stad geworden. Een beetje winkelen, cultuur snuiven, kop koffie, theater bezoek, een wandeling door het groen, nog ff een achtbaan, 's avonds skiën, de dag er na naar de dierentuin. Aachen bezoeken, met de boot naar Luik en uitrusten in het hotel.
Wat was er van Heerlen geworden als bestuurders en actievoerders samen een strategische kijk op de toekomst hadden gehad? Dan liep Heerlen nu voorop als stad van 2040. Toch?

Dus, niet getreurd om leegstand. Kijk naar 2040 en stuw Heerlen (en andere steden) op in de vaart der volkeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten