vrijdag 28 december 2012

Koffie, crisis, zingeving en beleving

Wijnkenner? Grote kans dat u lid bent van een wijnclub, een paar boeken over wijn op de boekenplank staan en uw vakantie in Frankrijk steevast een bezoek aan een cave bevat. Het verhaal achter de wijn is interessant, brengt emotie met zich mee, wijn proeven is een beleving.
En koffie? Wat is daar mee aan de hand?

In het land van trend-analyse, spieden naar kansen en profiteren van de crisis is het een goed gebruik om trends te combineren en daarmee nieuwe fundamentele stromingen te ontdekken. Vandaag een korte beschouwing over de manier waarop koffie-gebruik een indicator is van een nieuw soort economie.

Veel cijfermateriaal laat zien dat de koffie consumptie in Nederland nog steeds toeneemt. George Cloony-effect? Of is het meer? Laten we eens gaan combineren met de crisis, zingeving en beleving.
Crisis, uit eten? Kost meer dan een lekker luxe koffie. Dus, wat doet u? Samen met vrienden en vriendinnen bezoekt u Starbucks, de CoffeeCompany of het Douwe-Egberts café. Das goedkoper, het is immers crisis. Koffie? Geen wijn? Kent u horeca-gelegenheden waar we met zn allen gezellig aan de wijn zitten, overdag, met een cupcake en collega's?
Zingeving? Altijd maar werken en jagen op euro's? Of werken aan sociale contacten, praten over je gezin, wat de zin van het leven is, hoe we onze wereld aan anderen willen achterlaten en andere gedachten met een welhaast filosofische inslag. Een bak koffie heeft de kracht om ons op die manier bij elkaar te brengen. Crisis? Die vergeten we bij een bak koffie.
Beleving? Naar de Efteling? Weekendje weg? Veel te duur, crisis. Samen naar de stad, waar de contouren van de stad van 2040 zichtbaar worden. Bron van creativiteit, waar lege winkelpanden omgebouwd zijn naar creativiteits-plaatsen, educatieshops, muziek-oefen-lokalen, ontmoetingsruimten, ZZP-kantoortjes, woningen en gemeente-loketten. Afgewisseld met Starbucks, de CoffeeCompany of het Douwe-Egberts café.
Het nieuwe werken, kinderopvang en Wifi bieden nieuwe werkplekken. Vandaag klap ik mn laptop open bij Starbucks en ga ik om 17.00 nog een een uurtje schilderen in de educatieshop. Oh ja, ik ben lid van de koffie-club. Eén keer per maand hebben we een koffie-proef avond. De wijnclub? Daar ben ik ook lid van.

In de nieuwe economie wordt de stad steeds meer een multi-centrum, meer dan alleen een koop-goot. Drinken we samen koffie, praten over de toekomst. Werken we op andere plekken dan kantoor. Halen de kinderen op, want de kinderopvang ligt naast het ZZP-kantoor en ontmoeten we aan het eind van de dag vrienden, met hun kinderen in de nieuwe belevings-coffee-shop. Waar ruimtes zijn waar kinderen huiswerk kunnen maken. Pap? Kun je me even afvragen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten