dinsdag 11 december 2012

Onthechting als innovatie

Niet bezit maar de toegang tot. Dat is de toekomst.
Hoe de praktijk uit de ene sector kan worden toegepast in andere sectoren.


We schreven er als een over. Over de manier waarop toegang tot hulpmiddelen belangrijker is dan het bezit er van. U kent het zelf wel. Niet een waterput in de tuin, maar een kraan die water levert. Niet een kolenkit in de schuur, maar een gasleiding die gas levert. In beide gevallen vindt u dat heel gewoon.

De waterleidingmaatschappij en de GasUnie (of uw energie leverancier) staan in
voor de levering. U schat hun betrokkenheid hoog in. Weet dat de overheid in de marge meekijkt en draait iedere avond de thermostaat een graadje hoger. In dat zelfde rijtje staat al sinds een aantal jaren de opslag van uw mail en foto's. Niet meer op de pc of laptop maar netjes in de Cloud. Op een harde schijf in Timboekto. Bij Google, Skydrive of dropbox. U slaapt rustig en mocht het huis afbranden dan is er niks aan de hand.

Hoeveel anders is het bij andere bezittingen. Uw auto koopt u, poets hem netjes en moet em na jaren weer verkopen. Uw meubels, zelf gekocht, belanden op de stortplaats. Boeken, soms nog via de bibliotheek, belanden bij het oud papier. Het kan ook anders. Gaat je TV kapot dat wordt hij gerepareerd. Boek uit? Je krijgt een ander boek, zoals dat al bij de bibliotheek het geval is. Je koopt dus niet een product maar een dienst. Je raakt onthecht van bezit en denkt alleen nog maar in termen van gebruik en niet verbruik. Je koopt gaten in de muur, niet een boormachine. Je huurt lage temperaturen en niet een koelkast.

Wat als we al die spullen inderdaad gaan lenen? Er een soort van statiegeld op betalen, betalen voor de werking en toegang en de fabrikanten verantwoordelijk houden om de goederen weer in te nemen of te repareren.
Europarlementarier Judit Merkies stelt in een interview in de Volkskrant (11 december 2012) dat dit wel eens het antwoord zou kunnen zijn op het grondstoffentekort.


Aan de hand van vele voorbeelden laat ze zien hoe de voordelen opwegen tegen de, ogenschijnlijke, nadelen. Een mooi voorbeeld van een ander denk- en gedragspatroon.
En goed om te zien hoe voorbeelden uit de ene bedrijfstak, energie, water en ict een inspiratie vormen voor andere bedrijfstakken. Dat hoort ook innovatie! Kijken naar anderen en voorbeelden volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten