donderdag 13 december 2012

Weg met het gemeentehuis!

Gemeentelijke herindelingen. Innovatie in bestuursland. Eindelijk. Hoewel Strategiewerkt.nl niet politiek actief is, hebben we wel oog voor innovaties in de structuur van de overheid. Getriggerd door een interview met burgemeester Paul Depla, van de gemeente Heerlen, over een mogelijke herindeling in de regio Parkstad, stuitte ik op een interview met minister Plasterk over de nieuwe gemeente Molenwaard.

Daar zijn een aantal kernen samengevoegd, is er geen nieuw gemeentehuis, maar zijn er flexplekken op diverse lokaties en wordt (bv.) het paspoort thuis bezorgd. De nieuwe burgemeester geeft aan dat er wel een visie is op de nieuwe gemeente, maar dat de weg er naar toe een ontdekkingstocht zal zijn. Met maximaal aandacht voor het contact met de burger.

De mooiste innovatieve gedachte, principe, dat in het verslag van Radio 1 (maandag 10 december, 17.50 uur) over deze herindeling aan bod komt is van minister Plasterk. Hij stelt dat identificatie met de directe leefomgeving leidraad moet zijn. Mensen zijn ergens in een kern of leefgemeenschap geboren, hebben er gespeeld, wonen er, de kinderen gaan wellicht naar dezelfde kern naar school en leven in die realiteit. Zolang die realiteit in orde is maakt het niks uit waar het bestuur gevestigd is.
Knip dus bestuur en identificatie van elkaar los.

Wellicht een mooi handvat voor burgemeester Depla van Heerlen om de gevestigde denkwijze bij de overige bestuurders te beïnvloeden. Herkenbaarheid, identiteit, leefbaarheid en trots zijn drijfveren voor mensen op lokaal niveau. Thuis, op het werk, in de vereniging en de regio. Zo is herindeling geen politieke kwestie meer, maar een voorbeeld van innovatief denken, een nieuwe uitvinding dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten