woensdag 27 juni 2012

Innovatie in het voetbal

Om je heen kijken is de sleutel voor succes.

Gisteravond ging ik er eens goed voor zitten: de 1e halve finale van het EK voetbal. Wederom, want eerdere wedstrijden vielen mij ook al tegen, was het geen groots spektakel en leken beide ploegen al vanaf de 70e minuut te mikken op de strafschoppenserie. De commentator van dienst, Frank Snoeks, gaf al een aantal voorzetten voor het aantrekkelijker maken van de wedstrijd. Onder meer het nemen van strafschoppen vooraf en het afschaffen van de verlenging waren zaken die de revue passeerden. Ik wil eigenlijk nog een stapje verder gaan en daarom slaan we, zoals reeds eerder op deze blog, weer eens aan het combineren waarbij de sleutel het kijken naar andere sectoren en, in dit geval, sporten centraal staat.

We beginnen bij de aftrap: te saai. Een sprint bij atletiek is echter wel een spektakel op zich. Dus wat doen we? We leggen de bal op de middenstip, laten iedereen op de "eigen" achterlijn plaatsnemen en middels een startschot laten we de wedstrijd beginnen. Reken er maar op dat dit meteen voor spektakel gaat zorgen.

Daarna  zorgen we ervoor dat er wat vaker op doel geschoten gaat worden. Doelpunten maken, daar draait (of draaide?) het spelletje immers om. Gisteren hoefde de keeper van Portugal in de reguliere speeltijd maar 1 redding te verrichten en Cassilas, de doelman van Spanje, geen enkele. In het basketbal hebben ze een schotklok die in de NBA op 24 seconden staat afgesteld. Laten we daar bij voetbal eens 1 minuut van maken. Geen doelpoging binnen die minuut is balbezit voor de tegenstander op de middenlijn. Wedden dat het werkt?

De speeltijd. Nu spelen we 90 minuten, althans, zo lang loopt de klok. Onderzoek heeft meermaals uitgewezen dat er effectief vaker (flink) minder dan een uur overblijft. We passen de speeltijd dus aan naar 60 minuten zuivere speeltijd. Tijdrekken heeft zo geen zin meer.

Daarnaast voeren we de doellijncamera in (bijv. ijshockey) en heeft iedere ploeg, kijkend naar tennis en ook bijvoorbeeld hockey, 3 keer de kans om een beslissing van het arbitrale trio, kwartet, quintet of sextet aan te vechten. Deze "call" zal worden behandeld door de videoscheidsrechter. Ook weer een fenomeen op zich dat veelvuldig in gebruik is bij andere sporten.

Graag zou ik sportbonden, maar ook BVO's (BetaaldVoetbalOrganisaties) eens willen uitnodigen een paar van deze ideeën eens in te voeren bij vriendschappelijke wedstrijden of om een paar pilotwedstrijden te organiseren die puur omwille van het testen van deze innovaties worden gehouden.

Misschien is het wel een idee voor op de open dagen die binnenkort weer bij vele clubs worden gehouden? We zetten er vervolgens een hoop publiek bij (die zijn er op open dagen doorgaans toch) en laten hen vervolgens per stemkastje aangeven hoe men de nieuwe regels ervaart. Dit kunnen we vervolgens meteen mooi laten zien op het scherm in het stadion. Niks nieuws overigens, al jaren bekend in de televisiewereld en ook in het onderwijs.

Zoals al vaker aangegeven op deze site zit het vinden van innovaties, het creeëren of aanpassen van business modellen en het verkennen van scenario's voor de toekomst heel vaak in het kijken naar andere sectoren en in het "radicaliseren van ideeën". Deze beide zaken zorgen namelijk ervoor dat je jezelf dwingt om verder te kijken dan je neus lang is en dat er in ieder geval zaken uit de bus komen die tot een gezonde discussie kunnen leiden. 

Deze methodes passen wij uiteraard ook bij onze klanten toe en graag nodigen we u dan ook uit om eens contact met ons op te nemen om te kijken wat we voor uw organisatie of bedrijf kunnen betekenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten