dinsdag 29 juli 2014

Karate kid en Rambo hebben het op orde

Martial Art, vechtkunst, en wat te doen als je in een donkere steeg wordt besprongen door een aantal tasjesdieven. Karate Kid was er goed in. Bruce Lee kon er ook wat van en Rambo werd ook niet direct bang. En dat is zo ongeveer de essentie van Getting Things Done van David Allen. Weet wat voor mentale modellen je moet hanteren om dingen te doen. Weten wat je moet doen als er iets gebeurt. Weten wat belangrijk is en wat niet. De kunst van het loslaten.
(bron: Dave Allen)

Dingen doen, dat is ongeveer hetzelfde als werk. David zegt dat alles werk is. Werk is zoiets als 'spul (stuff) transformeren in iets anders'. Dus, je hond uitlaten is hetzelfde als een stapel formulieren wegwerken. Dat laatste kan overigens heel goed door alles direct in de prullenbak te mieteren. Een soort van Toedeledokie. En als ik het dan heb over formulieren, dan is de link met email snel gelegd. Mailtjes zijn ook formulieren.
De grote truc is het om direct de juiste betekenis te kunnen toevoegen aan de inhoud van die berichten. Net zoals je betekenis toekent aan gesprekken, aan reclameborden, gebouwen en alle andere objecten om je heen. Diegene die in staat is om (mijn stelling) snel de juiste betekenis toe te kennen aan alles om hem heen, en wat je gewoonweg kunt negeren, is in staat om relaxed te werken. Druk druk druk is niet stoer, druk druk druk is dom.

Relaxed werken betekent niet achterover leunen en in slaap sukkelen. Relaxed werken betekent dat je kunt focussen op de dingen die er echt toe doen. Relaxed werken betekent dat je vertrouwen moet kweken in een systeem, patroon, dat je verder helpt. En dat werkt niet alleen zo op het niveau van het individu, maar ook binnen teams en complete organisaties.
Boodschap = creƫer een mentaal model, een manier van werken, die helpt om prikkels op de juiste manier te absorberen. Een model dat iedereen hanteert om iedere keer weer het juiste perspectief in te nemen.
Dave zegt ".... therefore methods for maintaining perspective are your most important tools" (minuut 24 in onderstaande video). Kijk maar eens naar het magische kwadrant (minuut 28) en (boodschap) zorg dat je Master & Commander wordt. En de inhoud van dat kwadrant is een afgeleide van de strategie. Een goede strategie zorgt dus voor rust en acties in het juiste kwadrant.



Ik vind het daarom vreemd (mag ik zeggen 'bizar'? ja dat mag ik zeggen :-)) dat veel organisaties hun mentale modellen niet op orde hebben. En dat leidt in bijna alle gevallen tot drukte, dubbel werk, onzinnige taken, stressvolle situaties, verspilling en verlies van winstgevendheid. In mijn aanpak besteed ik daarom altijd tijd aan het construeren van een mentaal model van de werkelijkheid om zo benodigde acties te kunnen plotten. Focus aan te brengen en effectief werk te kunnen verzetten. Sleutel tot dit alles? Cognitieve distributie! In interactie met mensen en de omgeving komen tot een nieuw construct, gebruik maken van service design, kanban borden, scrum aanpak en beelden expliciet maken. Wijsheden uit systemen halen en ze weer verankeren waar het thuis hoort, nl. in de interactie tussen mensen. Kennis zit niet tussen de oren, kennis zit in interactiepatronen. En als het model op orde is kan iedereen gefocused werken aan de dingen die er toe doen. Het gaat er dus om dat je betekenis kunt toekennen aan alles om je heen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten