donderdag 31 oktober 2013

Een team? Wat is dat?

Teambuilding? Samen naar de kartbaan of een dagje met elkaar op stap. Ben jij een teamplayer? We gaan er samen voor! Wij zijn een team. Mensen maken het team. Ziehier een opsomming van uitspraken als het gaat over teams.
Maar hoe bouw je een team? En hoe kan een team bijdragen aan het succes van een onderneming. Er zijn hele studies aan gewijd en in de praktijk komt teambuilding moeilijk uit de verf.


Mijn stelling: een team bestaat alleen bij de gratie van het individu en hoe deze zijn taak uitvoert als onderdeel van een vastgesteld doel. En de manier waarop het individu begrippen als (bv) vertrouwen, respect en plezier om kan zetten naar individueel gedrag. De sleutel voor teambuilding ligt dus niet bij het team, maar bij het individu.

Zo kun je dus, ten eerste, als teamleider of coach afvragen hoe een teamlid zaken als
- Er heerst een sfeer van vertrouwen en respect,
- Kwaliteiten van de teamleden vullen elkaar aan,
- Verschillen gewaardeerd,
- Het team werkt aan gezamenlijke doelen &
- De samenwerking is effectief en plezierig
kan omzetten naar gedrag.
En, ten tweede, hoe kun je een teamlid trainen in de juiste uitvoering van zijn taak?
Vertaal dit maar eens naar de situatie van een teamsport, bv. hockey of voetbal.
Door iedere speler specifiek te trainen op zijn taak (bv. verdedigen, vrijlopen of scoren) kan de optelsom van deze individuele taken leiden tot een overwinning. De overwinning is dan het vastgesteld doel. Bij sporten heel duidelijk en voor de hand liggend. De uitvoering van ieders individuele taak leidt tot effectieve samenwerking. Ieders taak berust op verschillen in natuurlijke talenten, welke elkaar aanvullen. Door de ander de bal toe te vertrouwen kun je vervolgens weer aan de slag met je eigen taak.
En komt de teamprestatie vanuit de individuele taak tot stand.

Dus .... coach, trainer, begeleider of manager. Stop met holle frasen over teambuilding en concentreer je op het individu met zijn vaardigheden en uitdagingen. Deel complimenten uit en wijs op verschillen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten