woensdag 23 oktober 2013

Wat hebben Ferrari, Gordon Ramsay en Real Madrid met elkaar gemeen?

Ferrari World in Abu Dhabi (VAE)
Laat ik beginnen met het Italiaanse automerk. Iedere minuut worden er over de hele wereld bijna 100 Ferrari-artikelen verkocht en dit aantal neemt alleen nog maar toe. Met artikelen bedoel ik geen auto’s, maar wel merchandise als schaalmodellen, parfum, petjes, kaartjes voor hun pretpark in Abu Dhabi en ga zo maar door. Was dit het doel van oprichter Enzo Ferrari toen hij als coureur van Alfa Romeo besloot om een eigen racewagen te gaan bouwen? Uiteraard niet. Vanuit zijn passie en behoefte aan een nóg betere en vooral snellere auto is hij begonnen. Straatlegale auto’s kwamen later, hier begon hij pas in 1947 mee nadat hij al vanaf 1929 raceauto’s fabriceerde. 

Gordon Ramsay, de volgende in de opsomming die de kop van deze post vormt, dan? Is hij ooit begonnen met koken omdat hij zo rijk kon worden met tv-werkzaamheden, reclame’s en “Ramsay-branded”-producten? Ook hier is het antwoord een voor de hand liggende “nee”. Hij wilde middels zijn beroepskeuze (na een door een knieblessure onmogelijk geworden carrière als profvoetballer) ontvluchten aan zijn thuissituatie en dacht als kok te kunnen reizen. Het begon pas echt toen hij in het koken ook echt zijn “roeping” vond en hier écht goed in werd.

Di Stefano met "zijn" 5 Europa Cups 1
Real Madrid dan? Is men in de Spaanse hoofdstad ooit begonnen met voetballen omdat men graag recordbedragen in spelers wilde investeren om die vervolgens binnen een week weer terug te verdienen met het verkoop van shirtjes? Wilde men hier al vanaf het begin wereldwijd ballen, kleding, stickers, vlaggetjes verkopen en zo een hoop geld in het laadje brengen? Ook hier, hoe voorspelbaar, “nee”. Vanuit de behoefte om te genieten van het voetbalspelletje en zo sportief succes te behalen werden “de Koninklijke” populair. Nog lang voordat de Zidane’s en later Ronaldo’s en Bale’s van deze tijd voor de inkomsten (en doelpunten) zorgden. 

Wat leren deze drie overduidelijke voorbeelden ons? Ga niet geforceerd op zoek naar extra inkomsten, maar blijf dicht bij jezelf en doe vooral waar je goed in bent. Zorg dat je beter wordt, blijft en bent dan “de rest”. Zorg dus dat je de mooiste en beste auto maakt, de meest innovatieve en lekkerste gerechten kookt en met attractief spel altijd minimaal 1 keer meer scoort dan je tegenstander. Juist dan komen andere mogelijkheden om inkomsten te genereren vanzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten