donderdag 17 oktober 2013

Prietpraat omzetten in gedrag - leestip.

Ja, volgende week stop ik met roken, nee echt waar! Of, nog eentje, 'onze klantgerichtheid is spreekwoordelijk'. Uit hetzelfde genre maar dan een ander vaatje 'ja, een goed idee, moeten we echt gaan doen'. Uit een personeelsadvertentie 'je bent een teamplayer en klantgericht'. Zomaar een aantal veel voorkomende uitspraken en citaten uit de dagelijkse praktijk.

Het goede nieuws: voornemens maken is lonend. Weliswaar verdwijnt het merendeel van de voornemens na een aantal weken in de prullenbak, maar het goede nieuws is dat een aantal voornemens ook daadwerkelijk worden opgezet in daden. Oftwel de gedachte, het voornemen leidt tot ander gedrag. De andere voorbeelden..... herkenbaar?
Niks mis mee, maar wat betekent dat dan in de praktijk? Vertaal klantgerichtheid in gedrag, voer een idee eens echt uit, wat moet je doen om een teamplayer zijn? Grote kans dat dan het gros van de mensen afhaakt. Niemand weet dan wat ze moeten doen.

Op zoek naar houvast? Gisteren in het vliegtuig een boekwerk van Ben Tiggelaar verslonden. Een groot aantal columns, soms met een knipoog, maar wel onderbouwd met psychologisch onderzoek, over gedrag en voornemens van mensen. Ben Tiggelaar: De beste columns, 77 inspirerende columns over dromen, durven, doen op het werk en thuis.

Oh ja, ik heb dit jaar 6 keer gevlogen om van mijn vliegangst af te komen. Mijn voornemens, andere delen van de wereld ontdekken, omgezet in daden. Zelfs zonder oxazepam lukte het.
Wat je niet moet doen is al je gedachten omzetten in daden. Hoewel ik deze sollicitant wel zou aannemen om wat gezonde spanning op de werkvloer te creƫren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten