zondag 17 november 2013

Verspilling wortelt in traditie

Vandaag en gisteren werd ik op het hockeyveld, ja alweer hockey :-), geconfronteerd met lege velden. Herkenbaar? Ook wel eens gezien bij voetbalvelden? Ik wel. Feit is dat speelvelden voor bijna 80% van de tijd leeg liggen. Ga maar na. Per doordeweekse dag wordt er getraind van (circa) 18.00 uur tot (circa) 22.00 uur, 4 uur dus. Op een dag van 24 uur is dat 1/6 deel. In iets mindere mate vind dat plaats in de weekenden. Op zaterdag volle bak met jeugdteams. Op zondag met een beetje geluk een paar veteranen en het eerste team. Bij uitwedstrijden loop je nog eens kans dat er helemaal niemand is. En dat alles doordat iedereen traditioneel blijft denken. We willen immers met zn allen op traditionele tijden trainen en spelen.

Nou ..... en wat gaan we daaraan doen? Aan deze kapitaalverspilling van leegstaande velden? Helemaal niks! Das knap.
Waar heel werkend nederland gewend is om 7x24uur te denken. Flexibel werken zonder vaste werkplek is ingevoerd en de vluchtstrook af en toe wordt ingezet als extra rijbaan, blijven we op de sportvelden lekker ouderwets denken. Zo leidt het traditioneel denken, traditie, tot verspilling, leegstaande velden. Dan vertel me maar de oplossing hoor ik je al roepen.
Komt ie.

Op iedere drie velden gaan we er 1 schrappen. Besparing? Ongeveer een half miljoen euro. Dat is heel veel geld.
De verhoogde veldbezetting vangen we simpel op door:
- Trainingen te laten beginnen om 16.00 uur. Heel makkelijk te realiseren. Je zorgt dat het clubhuis open is, er iemand aanwezig is, leden huiswerk kunnen maken en een gezonde maaltijd kunnen nuttigen. Een soort buitenschoolse opvang. Kinderen zijn al langer gewend om flexibel te leven en maken wel na (ipv voor) het sporten huiswerk.
- Omdat het buitenschoolse opvang idee ingeburgerd is, zijn ouders (leden) best bereid een hogere contributie te betalen omdat de club professionele trainers voor de groep zet.
- Competitie in het weekend? Niet meer alle jeugdgroepen op zaterdag maar meer flexibiliteit door als regel in te voeren dat een wedstrijd in het weekend mag worden gespeeld.
- Iedere week twee keer trainen? Wie heeft dat verzonnen? Organiseer clinics in vakanties, geef eens een masterclass, kruip eens wat vaker met het team achter een whiteboard om tactiek uit te leggen. Kijk op youtube naar instructiefilmpjes en organiseer eens een drill-training (een drill training is een training waarbij heel veel spelers een basistechniek een uur lang uitentreure leren).

Ik zie opeens dat het 19.00 uur is, zondagavond. Snel omkleden, bijna vergeten dat ik vanavond een training heb. We gaan met zn allen shielden en flatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten