vrijdag 15 november 2013

Campingbieb in Velsen

Wel eens op de camping gestaan? En heb je daar de campingbieb ontdekt? Ergens bij de receptie staat er meestal een grote boekenkast waar gasten hun gelezen boeken achterlaten, jij jouw boek achterlaat en met andermans boek onder de arm weer naar het zwembad loopt. En ook in hotels kom ik ze tegen. Niks nieuws, niet spannend en makkelijk. In een andere context heb ik wel eens geschreven over het nieuwe denken over bezit. Niet het bezit van een boek (of auto of vul maar in) is belangrijk, maar toegang hebben tot is belangrijker geworden. In essentie is dat ook de functie van een bibliotheek.
Maar wat doe je als er in jouw dorp, wijk of stad geen bieb meer is? Nou, gewoon innoveren.



Want innoveren is niet zo moeilijk. Je neemt oude ingrediënten, mixt ze door elkaar, voegt er nieuwe ingrediënten aan toe en klaar is kees. Want dat is precies wat de antikraakbibliotheek in Velsen doet. Ze maken gebruik van een leegstand pand, nemen oude kistjes als kasten en laten de mensen uit de wijk zelf de schappen vullen. Koppel er nog andere maatschappelijke instanties aan vast en je hebt weer iets nieuws. Ideaal vanuit de nieuwe gedachte van burgerkracht en -participatie.
Voor Den Haag een ideaal initiatief. Het laat immers zien dat bezuinigingen ook zo een voordeel hebben. Mensen worden creatief, komen zelf in actie en voor je het weet wordt er weer iets nieuws geboren.

De wijze lessen? Innovatie heeft niet altijd met techniek te maken, minder geld betekent soms meer winst en oude voorbeelden, de campingbieb, in een nieuw jasje zijn zo gek nog niet, ruilhandel heeft nieuwe toekomst, hergebruik is nuttig en onder druk (minder geld) worden zaken weer vloeibaar. Heb jij nog een Arendsoog thuis in de kast? Snel gaan ruilen tegen Pinkeltje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten