vrijdag 14 juni 2013

Het paard achter de wagen spannen, succes gegarandeerd!

Spreekwoorden evalueren en krijgen een nieuwe betekenis. Nieuwe spreekwoorden ontstaan en zijn een uiting van de dynamiek van onze samenleving en taal. Nieuw is, bijvoorbeeld, 'Wie de shoarmaboer ziet sluiten, komt de volgende dag niet buiten' of 'Alcohol is de nieuwe vertaalapp'. Kijk maar eens op de site Paarsekrokodillentranen.
En daarom kun je tegenwoordig het paard achter en naast de wagen spannen. Daarmee uitdrukking gevend aan de veranderde rol van de expert, consultant, kenner of alwetend orakel.


Laat ik een voorbeeld geven. Uw heeft pijn aan uw linker oorlel en start een zoektocht op internet met de woorden 'oorlel', 'pijn' en 'ziekte'. Na veel heen en weer surfen belandt u op de pagina van de zelfhulpgroep 'Oorlellen punt nl'. Op dit forum wisselen slachtoffers van deze oorlelpijn hun ervaring uit en komen zo tot genezing en pijnbestrijding. Ware het niet dat er iemand over de schouders mee kijkt. U raad het al, de arts van de ziektekostenverzekering kijkt mee. Deze meneer is niet langer huisarts maar moderator. Vanaf de zijkant of aan het eind van de diverse chatberichten voegt hij zijn expertise toe om kwakzalverij te voorkomen en grote groepen patienten snel en goedkoop te kunnen helpen.

En zo verandert de rol van de expert. Niet langer 1:1 gesprekken als core-business, maar het bijhouden van zijn kennis en wijsheid als dagbesteding. Om het daarna achter de wagen te spannen en de hulp-vragers de juiste kant op te duwen.
Bent u huisarts? Nee, gekkie, ik ben moderator.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten