dinsdag 22 mei 2012

We gaan op vakantie! Naar Europese leisureregio nummer 1: Limburg!

"Ga in je bretels hangen!"

Onlangs bleek uit onderzoek dat liefst 5 Limburgse steden in de Nederlandse top-10 voor steden met langdurig werklozen staan.
Nu kunnen we dat wel als Nederlanders en Limburgers onderkennen en accepteren, maar zo gaat het natuurlijk nooit beter worden.
Net zoals wij onze klanten adviseren om "in de bretels te gaan hangen", ga uit van je eigen kracht, zo adviseren wij dat ook aan bestuurders, ondernemers en bewoners van Limburg.


Er zijn al enkele goede voorbeelden van ondernemers die vanuit hun sterke punten durven te denken. Als dit het algehele gedachtengoed kan worden voorzie ik een mooie toekomst waar (Zuid-)Limburg echt de "bright site of life" is en we weer een economisch sterke regio worden. Nu alleen niet op het gebied van mijnbouw en industrie, maar op het gebied van toerisme.

De kracht van Limburg is haar natuur, de vele wandel- en fietsroutes, langlaufen in de winter en de gunstige ligging ten opzichte meerdere mooie steden en dorpen. De afgelopen jaren zijn daar GaiaZoo, het Industrion, Mondo-verde, Snowworld, het Sport en Leisure Park, het Nederlands mijnmuseum, Mosaqua, de grotten in Valkenburg, etc. bijgekomen ofwel sterk gerenoveerd.

Bovendien zien we in economisch lastigere tijden dat vakantietripjes korter worden en dichter bij huis worden genoten. Getuige het bovenstaande onderzoek zijn er werkzoekenden genoeg, dus het vinden van personeel kan en mag geen probleem zijn.

De volgende stap is een topattractiepark dat de krachten van Limburg optimaal benut en een echte aantrekkingskracht gaat vormen. De Gelissen Group, bekend van Toverland, is hiermee al volop bezig en als we de eerste tekenen en het enthousiasme van hun directeur mogen geloven dan gaat het een spectaculaire impuls voor de (Eu)regio worden. Zaak is dat de politiek ten aanzien van infrastructuur, subsidies (voor o.a. omscholing werklozen) en expertise ook de juiste beslissingen maakt en uitgaat van de kracht van de regio.

Onderdeel van onze methode(s) is een confrontatiematrix. Als we Limburg en haar (bovengenoemde) mogelijkheden daarop plotten ziet de toekomst er ineens een stuk rooskleuriger uit. Ga je een stapje verder en wil je een beter beeld van wat de toekomst(en) zouden kunnen zijn? Dan kunnen we met een workshop scenarioplanning (minimaal) een viertal toekomstscenario's neerzetten waar je als politiek, bestuur of burger vervolgens je strategie naar kunt vormen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten