maandag 23 januari 2023

'Nee' is ook een antwoord

Het begint al in de kleutertijd, de kleuter-puberteit, 'wil ik hebben'. Dan moet je geen slappe knieen hebben om 'Nee' te durven zeggen als die lieve kleuter je smekend aankijkt. Maar 'Nee' zeggen kan ook iets opleveren. Namelijk aandacht voor iets anders. Iets wat misschien wel meer waarde oplevert. Of het nu gaat om een stuk fruit in plaats van een lolly. Of het lezen van een boek in plaatsen van het surfen langs tik-tok filmpjes. Wat is wijsheid? En vooral de vraag 'wat zijn de criteria of principes die bepalen of Nee, en het aangeboden alternatief, het betere of beste antwoord is, gegeven de context van de vraag'?
(bron: kekmama.nl)

Maar hoe weten we dan of Nee het juiste antwoord is om een investering te plegen, gegeven een bedrijfssituatie waarin een probleem wordt onderkend of een kans wordt geroken? Starten we een verandertraject omdat de ander (de concurrenten) het ook doet, is het wijs om te leren leven met het probleem of is de timing correct? Of moeten we iets anders doen zodat we ons kunnen onderscheiden van de concurrent?
Het is de kunst om voor start van de verandering en tijdens het onderzoeken van de situatie en het vorm geven van de verandering de criteria voor het verwerpen van het verandervoorstel, het Nee zeggen, helder te formuleren. Zodat belangrijke stakeholders tijdens en na de beoogde verandering we kunnen (blijven) meten of de veronderstelde voordelen worden behaald. Om zo op de juiste manier de investering te evalueren en waar nodig correctieve acties te definieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten