dinsdag 19 maart 2013

Prins Carnaval aan 't roer

Al weer een paar weken achter de rug, maar toch ..... Karel Noordzij, met tal van chief functies, ervaren in het leiden van grote organisaties, put een deel van zijn inspiratie uit het Carnaval. Aldus het interview in Managemantboek-magazine van Maart 2013.



En als Zuiderling is dat mooi om te horen. Blijkbaar, aldus Noordzij, gaat het bij het organiseren van Carnavals-evenementen om de integere cultuur. Hij geeft aan dat het gaat om veiligheid, uitdaging, respect, erkenning en beloning. Vervolgens schetst hij hoe dat in de praktijk werkt en wat de rol van de leiders (zeg maar ... de manager) is. Om vervolgens door te stomen met een tip over hoe dat moet:'Organiseer tegenspraak, laat je een spiegel voorhouden door iemand die volstrekt onafhankelijk is. Kies een hofnar die het goed met je voorheeft en die tegen je in durft te gaan. Als je kritiek krijgt van medewerkers, bedenk dan dat het hen er niet om te doen is jou eruit te gooien. Zij vragen om hulp bij het oplossen van problemen zie zij ervaren'

En in datzelfde interview zegt hij het nog eens 'Organisaties moeten minder focussen op de ultieme strategie en meer op een integere cultuur. En hij zijn succes bij de NS verklaart door dat als uitgangspunt te nemen.
Nieuwsgierig naar de rol van leiderschap en de betekenis van een integere cultuur? Kijk dan op Youtube. Zoek op 'Karel Noordzij: Carnaval in organisaties'. Alaaf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten