donderdag 2 oktober 2008

Oorzaak gevolg

In vergelijking met fysieke bouwkunst heeft IT nog een extra facet ..... pseudo-autonome apparaten waarvan wij de werking niet geheel meer kunnen doorgronden .... het is dan ook de vraag of de mens wel moreel verantwoordelijk worden gesteld voor de gevolgen die een apparaat veroorzaakt als het eenmaal een opdracht heeft gekregen.
Het is de taak van de architect om bij het ontwerp van een apparaat de werking zodanig te explicieteren dat een gebruiker te allen tijde volledig kan weten wat hij aanricht
Gelezen in "Architectuur, besturingsinstrument voor adaptieve organisaties" (Daan Rijsenbrij e.d.)

"Ik heb in de business 15 jaar gewerkt met dit systeem. Dan denk je dat je alles weet. Toch is dat niet zo, er zit nog een hele wereld achter. Er gebeuren dingen, die je als gebruiker helemaal niet ervaart, zoals een aanlevering van een code aan een ander systeem. En een valkuil is juist, dat je als ex-gebruiker weet of denkt te weten wat er in bepaalde omstandigheid moet gebeuren."
(Gelezen in een personeelblad van de ICT afdeling van een grote onderneming; interview met een tester die overgestapt is van de business naar de ICT afdeling)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten