woensdag 24 september 2008

Architectuur in de digitale wereld

bron: http://www.via-nova-architectura.org/
Daan Rijsenbrij   
Zaterdag, 13 September 2008
Gepost door Daan Rijsenbrij op bovenstaande site met al titel "architectuur in de digitale wereld"

Treffend - 
"Het vakinhoudelijke geheugen van IT’ers is bijzonder laag, zelfs bij digitale architecten. Erger nog, ik zie dat naast daadwerkelijke inhoudelijke voortgang er in de daarop volgende negen jaar heel wat wollige begrippen zijn geïntroduceerd"

Enkele interessante knipsel uit zijn bijdrage:
1. De digitale wereld bestaat uit infrastructurele elementen, het applicatielandschap, het informatieverkeer (waaronder natuurlijk ook kennismanagement en actieve informatieobjecten), digitale services, digitale producten, digitale ruimtes voor groepswerk en persoonlijke digitale werkruimtes.
2. de business case voor digitale architectuur is meestal net zo flinterdun als de kosten/baten-analyses voor het bouwen van informatiesystemen in de zeventiger jaren. 
Het grootste directe financiële gewin door digitale architectuur wordt meestal verkregen door een rationalisatie van het applicatielandschap. Maar dat is slechts éénmalig!
3. Bij een architectuuropdracht voor een onderneming neem ik drie werelden in beschouwing: de sociale wereld (de wereld waarin mensen met mensen interacteren), de digitale wereld en de betreffende onderneming als onderdeel van de zakenwereld. Je kunt voor elk van deze werelden een architectuurbeschouwing opstellen
4. in mijn grondvisie bestaat een onderneming alleen maar uit mensen, de rest (gebouwen, auto’s, geld, lopende banden, etc.) is slechts het decor waarin deze mensen functioneren.
5. In veel lezingen en publicaties zie ik de term ‘enterprise architectuur’ opduiken met een grote verscheidenheid aan betekenissen, variërend van een ondernemingswijde infrastructuur tot allerlei procesachtige beschouwingen (noemden we vroeger trouwens BPM of AO) of structurele beschouwingen van de onderneming in al haar facetten. Gaat de architect daarbij op de stoel van de CEO zitten? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten