Met dank aan de vorige post van Roger, die mij inspireert om de crisis in de kantorenwereld op te lossen. Van Apple naar fruit is een kleine stap. En omdat iedere crisis een kans biedt, moeten we deze ook aangrijpen om de leegstand in de kantorenmarkt op te lossen en de (bijna) failliete zonnecel-fabrieken van Nederland (denk aan Scheuten uit Venlo) uit het slop te trekken.
Plantjes hebben maar een bepaald deel van het lichtspectrum nodig om te groeien. Tuinbouwkassen die het zogenaamd moeten hebben van daglicht (en in de nacht TL-buizen) zijn dus flauwekul. Een set blauwe lampen, of wat voor kleur dan ook, doet al wonderen.
Welnu, wat gaan we doen met de legen kantoorpanden. Om te beginnen gaat de vloerbedekking eruit, rollen we glaswol uit (want daar groeien planten prima op) en leggen we de waterleidingen van de toiletgroepen naar de voormalige werkvloer om.
De TL-balken maken we even open, duwen er gekleurde lampen in en gebruiken de ramen om af en toe wat frisse lucht binnen te laten waaien.
De daken en gevels plakken we vol met zonnecellen, zodat de zonnecelfabrieken in Nederland weer werk hebben. Als de plantjes slapen of geoogst worden leveren de panden elektriciteit terug aan het net, dus dat levert weer geld op.
Alles wat geoogst wordt kan prima met de liften, want die zijn er al, naar de P-plaats worden vervoerd. En ook de infrastructuur ligt er al klant en klaar. Vanaf de P-plaatsen rijden we zo de snelwegen op richting de klanten.
Iedereen blij! Kantoorpanden worden weer gebruikt, infrastructuur wordt weer benut, overschot aan elektriciteit dringt de CO2-uitstoot weer terug, werkelozen hebben weer een baan, de export neemt toe, uit de hele wereld komen ze kijken naar dit fenomeen en dus profiteert het hotelwezen weer van overnachtingen. Dus waar wachten we nog op?
En wat blijkt .....? Het bestaat al. Bij het zoeken naar een plaatje over het kweken van groente in kantoorpanden stuit ik op deze tekst, gelezen op www.plantaardig.com. Zijn die Japanners ons weer voor.
"in Tokyo, misschien wel het meest verstedelijkte gebied ter wereld groeien er groenten in een torenhoog kantoorgebouw. Alles groeit er met kunstlicht in verschillende kamers verspreid tussen de kantoren. Kruiden, groenten en rijst worden verbouwd door de Japanse human resources firma Pasona O2.
Zij willen het verbouwen van groenten dichter bij de stedelingen brengen, die dikwijls geen voeling meer hebben met de nieuwe landbouwtechnieken. Er wordt natuurlijk ook gebruik gemaakt van hydrocultuur. Naast het promoten van de groenteteelt bij de stedeling wil men er tuinbouwers opleiden en vertrouwd maken met de nieuwste technieken. De geproduceerde groenten worden verbruikt in het bedrijfsrestaurant."
Goed initiatief om groente te telen op kantoor, een soort van 'vegi-office' zeg maar...
BeantwoordenVerwijderenBen alleen bang dat er op de gemiddelde Nederlandse kantoren nog geen tuinkers zal groeien met het oog op de slechte licht- en luchtkwaliteit.
Maar enfin, je spaart wel tijd. Hoef je in de pauze niet meer naar de supermarkt, maar kun je op weg naar de printer even wat tomaten oogsten.
--Roger Arets