dinsdag 19 maart 2013

Prins Carnaval aan 't roer

Al weer een paar weken achter de rug, maar toch ..... Karel Noordzij, met tal van chief functies, ervaren in het leiden van grote organisaties, put een deel van zijn inspiratie uit het Carnaval. Aldus het interview in Managemantboek-magazine van Maart 2013.



En als Zuiderling is dat mooi om te horen. Blijkbaar, aldus Noordzij, gaat het bij het organiseren van Carnavals-evenementen om de integere cultuur. Hij geeft aan dat het gaat om veiligheid, uitdaging, respect, erkenning en beloning. Vervolgens schetst hij hoe dat in de praktijk werkt en wat de rol van de leiders (zeg maar ... de manager) is. Om vervolgens door te stomen met een tip over hoe dat moet:'Organiseer tegenspraak, laat je een spiegel voorhouden door iemand die volstrekt onafhankelijk is. Kies een hofnar die het goed met je voorheeft en die tegen je in durft te gaan. Als je kritiek krijgt van medewerkers, bedenk dan dat het hen er niet om te doen is jou eruit te gooien. Zij vragen om hulp bij het oplossen van problemen zie zij ervaren'

En in datzelfde interview zegt hij het nog eens 'Organisaties moeten minder focussen op de ultieme strategie en meer op een integere cultuur. En hij zijn succes bij de NS verklaart door dat als uitgangspunt te nemen.
Nieuwsgierig naar de rol van leiderschap en de betekenis van een integere cultuur? Kijk dan op Youtube. Zoek op 'Karel Noordzij: Carnaval in organisaties'. Alaaf!

maandag 11 maart 2013

In de toekomst kijken vergroot je kans op continuïteit

Hoe Neanderthalers nog hadden kunnen bestaan

Hadden de Neanderthalers nog bestaan als ze vooruit hadden gekeken? Hun kans was in ieder geval een stuk groter geweest. Volgens dit artikel dat ik onlangs op nu.nl las in ieder geval wel.

Met name het gebrek aan vermogen om samen te werken wordt aangevoerd als reden, maar het had zeer zeker geholpen als men de moeite had genomen om een gefundeerde blik in de toekomst te werpen. Nu weet ik ook wel dat Neanderthalers in grote lijnen van dag tot dag en van maaltijd tot maaltijd leefden, maar het bijgevoegde artikel vormde voor mij een mooie metafoor en daarmee aanleiding om het belang van scenarioplanning en toekomstverkenning weer eens onder de aandacht te brengen.

Want hoeveel ondernemingen zijn er niet ten onder gegaan omdat ze "opeens" niet meer aansloten op de marktvraag, hun klantenkring van hen vervreemd was geraakt of omdat hun organisatie niet meer bij de buitenwereld paste. En dan zijn dit slechts een aantal van de zaken die kunnen gebeuren als je als onderneming niet de discipline hebt en tijd neemt om goed naar je omgeving te kijken en dit te plotten op de toekomst van/voor je onderneming.

Daarom: doe aan scenarioplanning, kijk in de toekomst en herijk, indien nodig, je strategie ieder jaar. Kleine moeite, groot plezier!