Onderstaand is letterlijk overgenomen uit de column van Gard Simons in het Limburgs Dagblad.
In deze tijden van economische tegenspoed is het aantal personeelsadvertenties afgenomen.
Ik vind dat jammer. Vacatures zijn voor mij een onuitputtelijke bron van vreugde. De teksten waarin de functie-eisen uiteengezet worden staan garant voor uren leesplezier. Zo is de toekomstige collega altijd een enthousiast persoon.
Er wordt om de een of andere reden nooit gezocht naar een ongeïnteresseerde knurft die de hele dag in z’n kruis zit te krabben. Die zou trouwens ook binnen de kortste keren door de mand vallen als hij wordt aangesloten op de Enthousiasto- Meter. Zelfs van een productiemedewerker wordt een ongebreideld enthousiasme verlangd terwijl de enige reden dat die mensen aan de lopende band plaatsnemen gelegen is in het feit dat ze nu eenmaal hun rekeningen moeten betalen en van hun ouders hebben geleerd dat het niet netjes is om een geldtransport te overvallen. Ook mag de kandidaat in geen geval blijk geven van een ‘negen tot vijf mentaliteit’, zelfs niet als het werktijden van negen tot vijf betreft.
Vijf voor negen aanwezig zijn en vijf over vijf computertje afsluiten, anders moet u op het matje bij de manager Enthousiasmebewaking.
Voorts wordt er vaak van sollicitanten geëist dat ze een ‘teamplayer’ zijn.Waarom dat in het Engels wordt geschreven weet eigenlijk niemand, maar het staat wel interessant.
Bedoeld wordt dat u moet kunnen samenwerken. In groepsverband.
Met anderen. Als dat in de advertentie staat moet u dus niet tijdens het sollicitatiegesprek roepen dat u behept bent met een antisociale persoonlijkheidsstoornis die het u belet een normale conversatie met een collega aan te gaan. Mocht onderhavige kwalificatie in de tekst ontbreken is het trouwens evenmin raadzaam om bovenstaande te berde te brengen, maar dit terzijde.
Een andere eigenschap die vaak op het verlanglijstje staat is ‘goede communicatieve vaardigheden’.
Dat betekent dat u in staat moet zijn om aan een stuk door te zwammen zonder iets te zeggen waardoor de aangesprokene van lieverlee maar doet wat u wel of niet zegt om van het gezever af te zijn, of bij god niet meer begrijpt waar u het over hebt en volledig verbijsterd achterblijft.Wat hierbij goed werkt, is vaak ‘stukje’ zeggen. Een stukje toegevoegde waarde, een stukje debiteurenbeheer, enfin, u kent het. Een woord dat u trouwens overal en altijd kunt inzetten is ‘leermoment’. Geen mens weet wat u bedoelt, maar dat doet er niet toe.
Een bijzonder merkwaardige functie- eis is ‘inlevingsvermogen.’ Kan uw enthousiasme nog worden bepaald met voornoemde Enthousiasto- Meter, met inlevingsvermogen wordt dat lastiger. Het is voor een leek onmogelijk om erachter te komen of en in welke mate iemand over empathie beschikt. Het enige dat u dan ook hoeft te doen is op de vraag: ‘Hoe zit het met uw inlevingsvermogen?’, uw duim omhoog te steken. Dan zit u al snor, tenzij u een functie bij een incassobureau ambieert, want dan dient u die eigenschap weer enthousiast te ontkennen.
Voor een leidinggevende functie wordt veelal van de kandidaat verlangd dat hij beschikt over ‘leidinggevende capaciteiten’. Dat staat er niet zomaar. Daar is over nagedacht.
Dat is om te voorkomen dat mensen zónder leidinggevende capaciteiten solliciteren op een leidinggevende functie en zodoende zorgen voor een stukje overbodig leeswerk. Bij de functie-eisen voor een directeurschap staat dan ook nooit: ‘U hoeft niet te beschikken over leidinggevende capaciteiten.
Als u maar mooie pakken draagt, vijf kwartier aan het uur kunt lullen en interessant kunt kijken’.
Dan zou half Nederland solliciteren en dat was niet de bedoeling.
Maar, helaas, de leespret is minder geworden. Tientallen bedrijven zijn op de fles. De aanhoudende geruchten over een aantrekkende economie zijn zo mogelijk nog beter nieuws. Als we dit nu vasthouden en doorpakken, waarbij we een stukje enthousiasme en teamspirit meebrengen, alsmede onze leermomenten nemen en een stukje kwaliteitsbewaking niet uit het oog verliezen, kunnen we wellicht binnenkort weer duurzaam genieten van prachtige personeelsadvertenties, waarbij we natuurlijk wel moeten blijven monitoren of we met die inhaalslag niet te ver doorschieten.
Mocht dat het geval zijn, dienen we dat ogenblikkelijk terug te koppelen en kort te sluiten.
Bron: Limburgs Dagblad, column van Gard Simons
Geen opmerkingen:
Een reactie posten