woensdag 8 december 2021

De kern van je onderneming verandert nooit

Wat kunnen we leren van Juval Lowy als we zijn visie op het ontwikkelen van ICT-systemen en de fundamenten van zijn i-Design methoden afbeelden op de constructie van een organisatie? Dan kom je tot de conclusie dat de kern van je onderneming nooit verandert.

Het zijn alleen maar varianten van hetzelfde. Die wetenschap maakt het makkelijker om in een bestaande organisatie de juiste strategische initiatieven, de juiste verandering, te bepalen en daardoor te investeren in zaken die er toe doen. En misschien zijn dat niet eens zo'n schokkende zaken, maar slechts variaties, innovaties, van het oude, zonder verandering van de constructie.

Die kennis helpt ook om de fundamenten, de constructie, van de onderneming nog eens tegen het licht te houden om zo de juiste bedrijfsfuncties, de kernelementen van de organisatie, op orde te brengen en te houden.

Verandert de kern? Niks mis mee, maar dan zit je in een andere bedrijfstak. Laat dan het oude achter en bouw een nieuwe organisatie.

maandag 8 februari 2021

De juiste vraag stellen om het gewenste antwoord te krijgen?

Het doorgronden van de situatie, op zoek zijn naar het waarom, het draait allemaal om de juiste vragen stellen. De doorgewinterde consultant, huisarts of journalist weet het maar al te goed 'hoe voorkom je dat je vooringenomen, op basis van eerdere ervaringen, vragen stelt die leiden tot een wenselijk antwoord?'



Daarom is de vraag die Kees van der Staai afgelopen donderdag stelde zo frappant. "....... verander de vraag aan het OMT en je zou een heel ander antwoord krijgen" "Het leek me, bij alle discussies over soepeler of strenger optreden, een nuttig inzicht: bekijk in een OMT-adives eerst de adviesaanvraag; dan weten we op welk oordeel het kabinet uit was, en op welk niet." aldus Tom-Jan Meeus.

(Bron: Meeus, T.-J. (Red.). (2021, 6 februari). Hoe Van der Staaij (SGP) de premier verleidde tot een pikante bekentenis. NRC.next. https://nrc.nl)

donderdag 4 februari 2021

Zinnige gesprekken die leiden tot waardevolle producten

User stories zijn niks waard, stop met onzinnige user stories.

Ontwikkelteams kijken met z'n allen naar de backlog, praten een eind in de rondte en gaan aan de slag. Maar wat als we een user story verder uitdiepen met een aantal dimensies? Voeg 7 product dimensies toe aan een user story en de kwaliteit gaat met sprongen omhoog.

(bron: Ellen Gottesdiener, EBG Consulting)

donderdag 14 januari 2021

Regeltjes, regeltjes, altijd maar die verdomde regeltjes

Regeltjes. Om 8uur naar bed en de tanden poetsen. Toen al. Regeltjes hebben niet altijd een positieve lading. Bureaucratie klinkt als verstikkend en contra-productief. En natuurlijk hebben we allemaal weet van de Toeslagenaffaire. Een heel kabinet is/gaat er zelfs over vallen. Maar wat als we geen regels hebben? Wat als je buurman zomaar een stuk van je tuin inpikt omdat hij de regels van het kadaster negeert. Wat als jouw belminuten of rente niet goed wordt berekend? Wat als de zegeltjes in de AlbertHeyn app niet goed worden bijgehouden? Wat als de korting niet goed wordt uitgerekend? Wat als we Catan spelen zonder regels?

Kortom, regels en bureaucratie zijn best wel nuttig. En zijn het waard om gestructureerd vast te leggen. Hamvraag: "hoe is dat in organisaties met een hoge automatiseringsgraad belegd?" Zijn de regels impliciet in de software verborgen? Of kunnen de regels makkelijk worden opgelepeld, getoond en veranderd? Want dan pas ben je transparant en (!) wendbaar.

Daarom is mijn devies 'wendbaarheid en een juiste vastlegging van regels gaan hand in hand. Laat dit niet over aan ICT'ers die de regels wegstoppen in softwarecode' Op zoek naar tips, trics en inspiratie? Kijk eens op Master Data || Master Rules of op de site van BRS

En nu snel weer binnen de lijntjes kleuren en veel plezier met regels opstellen, naleven en controleerbaar maken. Zodat jouw organsities makkelijk aanpasbare IT-systemen heeft en wendbaar blijft.

woensdag 13 januari 2021

Besparen? Geef eens wat geld uit aan een business analist.

How Much Money Have Business Analysts Saved You This Year?

Voorbeeld 1: Durf ook eens 'Nee' te zeggen.

"An amazing number of requests from external customers and internal business users to an IT department are not good ideas! But most organizations are hesitant to say no to their customers and users"

Voorbeeld 2: Schaf het juiste product aan.

"An experienced business analyst will first understand the current business processes and ask business experts for a list of needs rather than starting with slick, marketing descriptions of features available in a particular package. Choosing the right package and the right set of features, saves your organization thousands of dollars up front, and more importantly, ongoing support costs for the life of the application"

Voorbeeld 3: Kiezen en prioriteiten stellen.

"Senior level business analysts are very good at helping people prioritize and focus on the most valuable work. They do this by continually asking about value and choices"

Toegevoegde waarde of ondergeschoven kindje? De volgende keer dan toch maar een business analist aanhaken voordat IT aan de slag gaat



(bron: www.modernanalyst.com/Resources/Articles/tabid/115/ID/5745/How-Much-Money-Have-Business-Analysts-Saved-You-This-Year, 14 december 2020)

maandag 4 januari 2021

Never waste a good crisis. Crisis? What crisis? Kredietcrisis. Bankencrisis. En ga zo maar door. Urgentie? Sluipende moordenaar? Onomkeerbaar? Klimaatcrisis?
De Universiteit van Utrecht heeft een leerzame van zes lezingen georganiseerd om het licht op het fenomeen Crisis te laten schijnen.
"Wat zijn die succesformules die ervoor zorgen dat sommige samenlevingen sterker uit een crisis komen? Om dat te onderzoeken, organiseerde de onderzoekshub Security in Open Societies de serie ‘Adapt! Van crises kun je leren’. In zes uiteenlopende lezingen zochten de onderzoekers antwoord op de vraag: hoe komen we sterker uit deze crisis?"(1)

Via deze link kun je de lezingen raadplegen

((1) Bron: Wat we kunnen leren van een crisis (spoiler: veel). (2020, 4 augustus). https://www.uu.nl/organisatie/actueel. https://www.uu.nl/achtergrond/wat-we-kunnen-leren-van-een-crisis-spoiler-veel)