Pap, wat heb je aan geschiedenis. Das toch zo'n saai vak, aldus mijn jongste dochter en een aantal nichtjes. Tja, .... daar sta je dan met de mond vol tanden. Als voormalig geschiedenis en aardrijkskunde docent. En tegenwoordig actief als business consultant in de IT-industrie. Heeft het een met het ander te maken? Het antwoord op de vraag kwam ik 's avonds tegen toen ik op bladzijde 348 van Val der Titanen (2010) (Ken Follet) een mooi voorbeeld tegen kwam en me te binnen schoot wat ik vorige zomer in de roman Alleen in Berlijn (1949) (Hans Fallada) las.
Follet beschrijft hoe Generaal GalliƩni, beroemd vanwege het vorderen van Parijse taxi's, mee hielp om de slag aan de Marne in 1914 te beslechten, en daarmee voorkwam dat Frankrijk en Parijs onder de voet werden gelopen door de Duitsers.
En! dat deze generaal beroemd was om zijn vergaderingen waarbij niemand mocht gaan zitten: volgens hem kwamen mensen zo sneller tot besluiten.
Een methode die anno 2013 wordt toegepast in de SCRUM aanpak, de Daily Scrum heet dat.
In de roman Alleen in Berlijn (1949) verspreidt Otto Quangel samen met zijn vrouw anti-Hitler slogans op postkaarten. Door heel Berlijn worden deze kaarten in trappenhuizen van openbare gebouwen gelegd. Een ambitieuze rechercheur markteert de vindplekken met rode speldjes op een landkaart. Combineert dit met tijdstippen en ziedaar ..... het net sluit zich.
Een voorbeeld uit 1940-45 van Google Maps en Business Intelligence.
Waarmee maar weer eens is aangetoond dat alles al een keer bedacht is. Vind nooit het wiel opnieuw uit. Kijk eerst eens achterom en hergebruik oude wijsheden in een nieuwe context. Daarom geschiedenis dames!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten