vrijdag 20 juli 2012

Nike FuelBand

Nike introduceert sinds kort de Nike+ FuelBand
Bedrijven worden steeds innovatiever en slimmer om een nieuwe niche te ontdekken om zo hun omzet enigszins te vergroten in deze toch al krappe markt met haar periodieke volatiele conjunctuur-verschijnselen.

Nike, de marktleider van sportkleding, -schoenen en overige merchandising, bracht enkele weken geleden de Nike+ Fuel Band op de markt - vanaf deze week is het armband ook in Nederland te koop.

De Nike+ Fuel Band is een kunststoffen armband met een een high-tech uitstraling. Vanuit marketingperspectief is de FuelBand perfect, voor de echte geek zou hij wel iets meer mogen doen, maar dan zou de sportieve 'mainstream-klant' alweer afhaken. Eigenlijk is de hondernegenendertig euro tellende FuelBand niet meer dan een heel erg cool uitziende stappenteller, zonder GPS, je kunt ‘m niet gebruiken voor het vastleggen van hardloop-rondjes, je kunt niet je snelheid en afgelegde afstand zien. Maar wat moet je er dan mee?

Het polsbandje helpt je een vooraf ingestelde doel te bereiken - het meet je dagelijkse activiteit en zet dit om in Nike+ Fuelpunten. De FuelBand is voorzien van een klein LED schermpje waarop je aantal fuel punten en een klein balkje te zien is welke naarmate je dichterbij je vooraf ingestelde doel komt steeds een stuk groener kleurt totdat deze op zijn groenst is. Dit betekend dat je je doel voor de dag hebt behaalt.

Naast het polsbandje zelf is er een applicatie voor iOS beschikbaar welke je fuel punten, aantal gezette stappen, verbrande calorieën en nog veel meer laat zien! De resultaten kunnen (realtime) draadloos worden gesynchroniseerd met je iPhone app; ook kun je je resultaten opslaan en delen via de Nike+ website of FaceBook.

Persoonlijk ben ik blij met dit speeltje, dat eigenlijk niet meer is dan een gecombineerde trendy caloriemeter annex stappenteller (en klok). Gebundeld met enkele leuke andere features kan de Nike+ FuelBand een zeer effectieve intrinsieke motivator worden voor je persoonlijke oefeningen.

Dit is een goed voorbeeld van hoe een bedrijf haar (bestaande) producten kan personaliseren cq haar persoonlijke binding met de klant kan vergroten. Deze duurzame persoonlijke link is veel sterker dan communicatie middels reclame - dit product is een "emotionele connectie tussen jezelf, je doelen en je vrienden" aldus Nike. 

Met de nadruk op deze vernieuwde digitale marketing van het bedrijf, geeft het circa 40% minder uit aan televisie- en gedrukte reclame-campagnes. Een strategische kostenbesparing, want het is zo minder afhankelijk van beroemdheden die anders haar producten zouden moeten promoten.



maandag 16 juli 2012

Een Nederlandse berg (nee, niet Alpe d'Huez)

Hoe radicaliseren van ideeën óók tot innovatie kan leiden

Dat het radicaliseren van denkbeelden essentieel is om tot een set scenario's te komen waarmee je mogelijke toekomsten van je organisatie kunt verkennen hebben we op deze blog al vaker geschreven als we spraken over toekomstverkenning en scenarioplanning. Als het op innoveren aankomt spreken we meestal over het combineren van bestaande zaken, het kijken naar andere sectoren en het "klein denken om groot te worden". Radicale gedachten spuien kan echter ook als een katalysator op innovatie werken en dat wil ik graag illustreren met onderstaand voorbeeld.


Vorig jaar, gedurende de Tour de France, opperde Thijs Zonneveld (oud-wielrenner en columnist van nu.nl) het radicale idee om een berg te bouwen in Nederland. Dan konden "onze jongens" tenminste ook eens vanaf kleins af aan wennen aan het betere klimwerk en kan er zelfs een bergetappe in de polder worden vereden. Wat begon als een, min of meer, grap werd al snel door allerlei enthousiastelingen en bedrijven uit tal van sectoren opgepakt. Nu, een jaar later, is er gestart met een officieel haalbaarheidsonderzoek en zijn de eerste animaties van het project al te bekijken (http://www.diebergkomter.nl/).

Een echte "landmark", als hij er komt. Ruud sprak eerder al eens over het nut van een landmark in deze post.

Of de berg er daadwerkelijk komt en in welke hoedanigheid is vanuit het oogpunt van innoveren misschien helemaal niet zo interessant, maar doordat men, in de geest van het oorspronkelijke idee, volledig "losgaat" qua ideeën worden er tal van innovaties bedacht die later in heel veel sectoren hun vruchten af kunnen werpen. Deze methode versterkt zichzelf doordat er (daar is ie weer) sectoroverstijgend, combinerend en samen naar gekeken wordt door de deelnemende partijen.

In onze sessies bij en mét onze klanten gebruiken we verschillende methodes die we naar behoefte en op basis van het aanwezige momentum toepassen. Bovenstaand voorbeeld toont eens temeer aan dat het werken aan krachtige en prachtige organisaties geen exacte wetenschap is, maar dat de kunst juist is om een basis te hebben (onze drie pijlers) en dit aan te vullen met methodes die de klant gebruikt/behoefte aan heeft.