In 1996 brachten twee onderzoekers (Thomas Stanley en William Danko) een interessant boek uit over welke mensen in de samenleving nu eigenlijk de echte miljonairs waren. In de bestseller "The Millionaire Next Door" worden de resultaten gepresenteerd van een jarenlang onderzoek. De resultaten hiervan zijn totaal anders dan men zou verwachten.
De schrijvers maken allereerst het onderscheid tussen wat iemand periodiek verdient en wat iemand cumulatief heeft opgebouwd aan eigen vermogen ('net worth'). Mensen met een hoge opleiding die prestigieuze beroepen bekleden als arts, advocaat, directeur en dergelijke hebben weliswaar een hoog maandelijks inkomen, maar blijken slechts een klein gedeelte te cumuleren aan vermogen. Het merendeel van het inkomen gaat op aan dure kleding, auto's, club-abonnementen, hobby's en overige status-items die op peil gehouden moeten worden om maar niet negatief op te vallen binnen de sociale kringen waarin ze vertoeven.
Stanley en Danko separeren twee soorten individuen als het gaat om de verhouding tussen inkomen en het opgebouwd vermogen: UAW's (Under Accumulator of Wealth) en PAW's (Prodigious Accumulators of Wealth). De UAW heeft een laag eigen vermogen opgebouwd in verhouding tot zijn/haar inkomen, terwijl de PAW een (zeer) hoog eigen vermogen heeft kunnen opbouwen.
Volgens de formule : leeftijd x inkomen x 10%. Dus een 50-jarige arts die $250,000.- verdiend zou een minimaal eigen vermogen hebben van (50 x 250,000) : 10 = 1.25 mln. Zit hij eronder, dan wordt hij gezien als een UAW, zit hij er ruim 2x boven, dan wordt dit gekwalificeerd als een PAW.
De onderzoekers definiëren belangrijke punten die een aantoonbare correlatie hebben met betrekking tot het constructief opbouwen van vermogen: geef minder uit dan je verdient, koop geen status-symbolen of beperk op dit vlak je consumptie, PAW's nemen graag meer financieel risico indien dit uiteindelijk meer kan voortbrengen. De rode draad om succes te hebben is om 'frugal' (zuinig) te zijn en om bewust zaken juist wel/niet te kopen.
Opvallend is dat personen die zelfstandig ondernemers zijn (die vaak ook nog eens minder hoog geschoold zijn), vaak meer kans maken om miljonair te worden dan mensen met een hoge opleiding. Dit komt -aldus de schrijvers- omdat deze entrepreneurs van nature beter kunnen omgaan met risico's, zich beter kunnen aanpassen aan de omgeving en minder consumptief zijn ingesteld opdat ze op lange termijn kunnen overleven.
Het boek is een interessant stukje literatuur dat inzicht geeft in de consumptiegewoonten en denkwijzen van mensen die zeer efficiënt met geld kunnen omgaan. Na de nodige proloog en definities onderscheiden de schrijvers diverse categorieën van consumptie en hoe PAW's en UAW's daarmee omgaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten