vrijdag 28 maart 2014

Groeien met Krimp

Vooruit dan maar. Nog even en dan is het weekend. Tijd om nog een leuke en nuttige ervaring te delen. Het gaat over 'klanten overtuigen'. Wel eens van Jos Burgers gehoord? Nee, dan kijk bijgevoegd filmpje en let op het moment dat hij het heeft over de buitenkant van een vrachtwagen.



En als je vervolgens op de A2 een vrachtwagen van de firma Krimpen ziet, met de slogan 'Groei door innovatie', dan krijgt de uiteenzetting van Jos een nieuwe dimensie.

Les van dit alles 'een goede bedrijfsnaam en juiste aftiteling helpt om de juiste aandacht van klanten te trekken'
Prettig weekend. Het zonnetje schijnt en zondag op vakantie.

donderdag 27 maart 2014

Pijntjes van de klant oplossen - pillen draaien?

De vorige keer heb ik geschreven over visuele technieken. Met de centrale vraag 'hoe kan ik met visuele technieken inzicht verschaffen in de behoeften van de klant en zo een service bedenken die voorziet in die behoefte?'
Om dit te illustereren wil ik het voorbeeld van Tix.nl aanhalen. Verkoper van goedkope vliegtickets.

Laten we eens de techniek van The Value Proposition Canvas (VPC) er tegenaan gooien (copyright Business Model Foundry AG) om de diensten van Tix.nl te doorgronden.
De VPC is een methode om het denkproces van het ontwerpen van je diensten gestructureerd te doorlopen. Het richt zich op twee onderdelen van het Businss Model Canvas, en wel op de waardepropositie en de klantsegementen. Op basis van een aantal vragen doorloop je een denkproces en komt zo uit op 'de goedkoopste vliegtickets oplossing'. Ik zal eens een paar voorbeeldvragen uit de methode de revue laten passeren. Niet in detail, maar als illustratie van de methode.


De set aan vragen .......
Wat wil de klant voor elkaar krijgen, welke probleem heeft hij of welke behoeften heeft hij? Antwoord 'Op vakantie gaan'
(Customer Jobs)
Welke voordelen verwacht de klant, wanneer is hij verrast, beleeft hij positieve emoties? Antwoord 'een lage prijs'
(Gains)
Welke negatieve emoties heeft de klant, welke nadelen ondervind hij? Antwoord 'de moeilijke zoektocht naar goedkoop vervoer'
(Pains)

Deze drie elementen confronteren we nu met de waardepropositie.
Hoe kan de service voordeel voor de klant bieden? Antwoord 'een lage prijs'
(Gain Creators)
Hoe elimineren we negatieve emoties? Antwoord 'makkelijk en snel vindbaar en boekbaar zonder verborgen kosten en moeite'
(Pain Relievers)
Wat zijn de kenmerken die helpen om de klant om de behoeften in te vullen? Antwoord 'snel kopen, op basis van de juiste evaluatiemethoden, voor de meest voorkomende vakantiebestemmingen, ik zit voor een dubbeltje op de eerste rij en weet zeker dat het ticket klaar ligt'
(Product & services)

Door deze vragen in detail te beantwoorden krijg je inzicht in de klantbehoeften en creëer je de best mogelijke service binnen de grenzen van de strategie van de onderneming. Hiermee vergroot je de herkenbaarheid en kans op meer omzet. En daarmee de garantie voor je eigen continuïteit. Veel plezier met het ontdekken van de juiste pil voor de pijn van de klant.

maandag 3 maart 2014

Design thinking en visuele technieken - problemen de baas

Tijd om mijn onwetendheid maar weer eens te demonstreren. Gooi ik notabene iemand uit m'n linkedin netwerk omdat ik helemaal gestoord raakte van zijn dagelijkse posts met iedere keer het woord 'design thinking' in de aanhef. Dom van mij. Heb ik weer eens verzuimd om de luiken open te zetten en nieuwe woorden binnen te laten. Weer jaren achterstand in creativiteit opgelopen. Dom, dom, dom!
Want met design thinking kun je problemen oplossen en innovaties bewerkstelligen. Tenminste, dat is de belofte. Tijd om deze belofte de komende maanden eens te onderzoeken en me te bekwamen in deze technieken.
Tijd om het goed te maken. Tijd om me te verdiepen in nieuwe technieken die kunnen bijdragen aan prachtige en krachtige organisaties. En net zoals ik jaren geleden niks wist van heel veel andere onderwerpen en daarom een leerstrategie moest ontwikkelen, ga ik mijn leerstrategie ook maar eens toepassen voor design thinking en visuele technieken.

Voor de lezer die mij nog niet kent. Mijn leerstrategie is als volgt:
1. Ga op zoek naar definities, rommel wat aan, stel jezelf vragen, probeer, ga ook naar stap 4
2. Plak en knip er op los met gejat materiaal & koop een boek
3. Plak dat materiaal aan elkaar op een blog of maak een workshop voor collega's
4. Treed naar buiten en ga experimenteren
5. En wordt zo vaardig en bron van kennis voor anderen

Vandaag stap 1, en 4 ook (altijd).

Een definitie van design thinking
(bron: goc.nl)
”…… Design Thinking als verzamelnaam voor alle creatieve methodes en technieken die bruikbaar zijn bij het oplossen van problemen en het ontwerpen van nieuwe strategieën en werkwijzen”.

Een definitie van design, maar nog beter 'zoek naar synoniemen'
(bron: synoniemennet)

En wat het altijd goed doet, een plaatje.
Ook gejat, zonder toestemming, maar met bronvermelding (altijd doen). Een handige tip is om veel plaatjes van dezelfde soort en aanzicht te zoeken. Dan weet je dat je goed zit.
(bron: michelmartens.nl, nextupasia.com en ilariacacciamani.wordpress.com)


En 1'tje om nu alvast te onthouden 'Visuele technieken. Want daar gaan we de volgende keer over bijkletsen
Gooi de laptop, iPad en powerpoint de deur uit. Koop grote vellen papier, potloden, geeltjes, ga op tekenles en klieder de wanden vol. Want dat is een vaardigheid en methode die erbij hoort. Het stimuleert de geest, zorgt voor kruisbestuiving, voorkomt dat je zelf oplossingen bedenkt. Voorkomt dat je zelf met de last van een verkeerde oplossing rondloopt. Co-creatie, twee weten meer dan 1. Maak iedereen deelgenoot van het probleem en de oplossing.
Het resultaat ziet er soms zo uit (bron: 4builing.nl)